Briossihampurilainen nyhtökanalla

on

Briossit (brioche) ovat ilmavia, ranskalaisia vehnäleivonnaisia. Ne sopivat erityisen hyvin aamiais- tai brunssipöytään. Briossit sopivat myös erittäin hyvin hampurilaissämpylöiksi, suosittelen lämpimästi 🙂

Tein taas pitkästä aikaa nyhtökanaa ja briossin välissä on oiva tapa nauttia tätä herkkua.
Nyhdön valmistukseen ei mene kuin reilu kolme tuntia, mutta briossit taasen vaativat aikaa. Taikinaa kannattaa kohottaa jääkaapissa seuraavaan päivään eli tämä ruoka vaatii hieman suunnitelmallisuutta.

 
Nyhtökanasta olen tehnyt aiemminkin julkaisun, pääset alla olevasta linkistä ohjeeseen.

https://kotiruokaakirsintapaan.wordpress.com/2016/04/20/nyhtokana-pulled-chicken/

 

 

Briossejen ohjeen bongasin joskus idealistan sivulta.
Olen onnistunut tällä ohjeella joka kerta, joten suosittelen teitäkin kokeilemaan.
Kirjoitan ohjeen tähän alle ja laitan myös linkin kyseiselle sivustolle.

 
Briossit 6 kpl

 
Tarvitset:

 
1 dl maitoa
25 g hiivaa
1 rkl hunajaa
¾ tl suolaa
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 dl puolikarkeita spelttivehnäjauhoja
100 g voita
Briossin voiteluun 1 keltuainen
Pinnalle seesaminsiemeniä

 
1. Ota voi huoneenlämpöön noin tunti ennen leivontaa.

2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota siihen hiiva, hunaja ja suola.

3. Sekoita kananmunat maitoon puu­haarukalla. Lisää jauhot parissa erässä ja
 lopuksi voi pieninä nokareina. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 8–10 minuuttia tai käsin 12–15 minuuttia. Valmis taikina on pehmeää ja kimmoisaa. Lisää tarvittaessa jauhoja, kunnes taikina tuntuu joustavalta.

4. Peitä kulho kelmulla ja nosta jääkaappiin noin tunniksi. Voit jättää sen sinne myös seuraavaan päivään.

5. Jauhota työpöytä kevyesti ja kaada taikina pöydälle. Vaivaa siitä ilmakuplat pois. Kauli taikina noin parin sentin paksuiseksi suorakaiteeksi. Kääri se rullalle ja leikkaa kuuteen palaan. Pyörittele palat pöydän ja kämmenen välissä pyöreiksi sämpylöiksi.

6. Nosta briossit leivinpaperin päälle uunipellille, peitä liinalla ja anna kohota tunti.

7. Voitele keltuaisella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa 12–15 minuuttia, kunnes briossien pinta on kauniin kullanruskea.

 
Kriittiset vaiheet:

 
• Käytä voita, älä margariinia. Lisää voi taikinaan noin ruokalusikallisen kokoisina nokareina: silloin 
se sekoittuu tasaisesti ja tekee taikinasta kuohkean.

• Jos annat taikinan levätä jääkaapissa yli neljä tuntia, 20 grammaa hiivaa riittää.

• Pyörittele rullattuja taikinapaloja kevyesti, jottei ilma häviä niiden sisältä. Niin rakenteesta tulee ilmava.Phototastic-21_5_2016_12b73c32-4872-4871-9bb6-f1a28bcbfbc5

 

Lähde:

Ilmava briossi

 
Briossihampurilainen nyhtökanalla

 
Tarvitset:

 

80g nyhtökanaa/hampurilainen
1 briossi
kurkkua
tomaattia
salaattia
hellmansin majoneesia
hieman ketsuppiaWP_20160521_061WP_20160521_062

Jätä kommentti